Hoe Werken Zonnepanelen?

Uitleg over de techniek en het proces van zonlicht naar elektriciteit
null

Hoe Werken Zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een van de meest efficiënte en duurzame manieren om elektriciteit op te wekken. Ze maken gebruik van zonlicht om energie te produceren, die direct kan worden gebruikt in huishoudens of bedrijven. Hier leggen we uit hoe zonnepanelen precies werken en welke techniek hierachter schuilgaat.

De basis: hoe zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit

Wij leggen het uit

Zonnepanelen bestaan uit een aantal zonnecellen die gemaakt zijn van halfgeleidermateriaal, meestal silicium. Elke zonnecel heeft twee lagen: een positief geladen laag en een negatief geladen laag. Wanneer zonlicht op de zonnecel valt, worden de fotonen (lichtdeeltjes) door de zonnecel geabsorbeerd. Dit zorgt ervoor dat elektronen in beweging worden gebracht, wat een elektrische stroom genereert.

Dit proces heet het fotovoltaïsche effect, en het vormt de kern van hoe zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Solar panels and wind power generation equipment
panoramic - solar panel at sunset

Het technische proces

Stap-voor-stap
  1. Zonlicht absorberen
    Het zonnepaneel vangt zonlicht op via de zonnecellen. Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen werken op basis van licht en niet afhankelijk zijn van warmte. Dit betekent dat ze zelfs op bewolkte dagen energie kunnen produceren.
  2. Elektronen in beweging brengen
    De fotonen in het zonlicht raken de elektronen in de zonnecel, waardoor deze loskomen. Dit creëert een elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lagen in de cel.
  3. Gelijkstroom (DC) produceren
    De stroom die in de zonnecellen wordt opgewekt, is gelijkstroom (DC). Deze stroom is niet direct bruikbaar in huishoudens of bedrijven, omdat de meeste apparaten op wisselstroom (AC) werken.
  4. Omvormer: gelijkstroom omzetten in wisselstroom
    Een omvormer, die verbonden is met de zonnepanelen, zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Dit is de elektriciteit die direct kan worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien.
  5. Elektriciteit gebruiken of opslaan
    De opgewekte wisselstroom kan direct worden gebruikt in huis of bedrijf, teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet, of opgeslagen in een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kun je de opgewekte energie gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, zoals ’s avonds.
Happy family having fun time together at home

Vraag Nu Meer Informatie Aan

zonder verassingen achteraf

Wil je meer weten over de voordelen van zonnepanelen voor jouw huis? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend advies op maat. Start vandaag nog met het verduurzamen van je woning en bespaar op je energiekosten!

Onze projecten

Zonne Energie Oost installeert al jaren hoogwaardige zonnepanelen systemen. Benieuwd naar onze projecten?

Ons Energie Management Systeem

Door deze onderdelen in een EMS te integreren, kunnen huishoudens niet alleen hun energieverbruik optimaliseren en kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamer milieu. Een Energie Management Systeem (EMS) kan verschillende componenten bevatten die bijdragen aan een efficiënter en duurzamer energieverbruik. Hieronder volgen de meerwaardes voor elk onderdeel.
null

Zonnepanelen

null

Thuisbatterij

null

Laadpalen