Salderingsregeling

De salderingsregeling is een belangrijke factor voor veel huishoudens en bedrijven in Nederland die investeren in zonnepanelen.

Vanaf 2027 stopt de salderingsregeling. Wat betekent dit voor jou?

laadkabel

Tot 2027: zelf opgewekte elektriciteit verrekenen met verbruik

Huishoudens en kleine bedrijven kunnen tot 2027 zelf opgewekte elektriciteit terug leveren aan het stroomnet. Met de salderingsregeling kunnen zij hun jaarlijks opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen hun jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als je meer opwekt dan verbruikt, ontvang je voor het overschot een kleine vergoeding.

Een voorbeeld: je levert in de zomer 2.500 kilowattuur (kWh) stroom terug aan het stroomnet. Hierdoor mag je in de winter 2.500 kWh stroom gebruiken zonder hiervoor te betalen.

De salderingsregeling is bedacht zodat meer mensen zonnepanelen gebruiken. Hiermee zijn de kosten van zonnepanelen extra snel terug te verdienen.

Vanaf 2027: niet meer verrekenen, wel vergoeding voor terug leveren stroom

De salderingsregeling stopt in 2027. Eigenaren van zonnepanelen die zelf opgewekte elektriciteit terug leveren aan het stroomnet, mogen dit dan niet meer verrekenen met de stroom die zij gebruiken.

Wel krijgt je een vergoeding van de energieleverancier voor alle stroom die je terug levert. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn. Dat is het tarief zonder belastingen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op deze vergoedingen.

Zelf opgewekte en gebruikte stroom

Over stroom die je zelf opwekt en direct gebruikt, betaal je geen belastingen. En geen kosten aan een leverancier. Zelf opgewekte elektriciteit direct gebruiken, zorgt daardoor voor een minder hoge energierekening. En ook voor een minder zwaar belast elektriciteitsnet.

Terugverdientijd zonnepanelen vanaf 2027 mogelijk langer

Heb je al zonnepanelen gekocht? Dan kun je tot 2027 gebruikmaken van de salderingsregeling. Je verdient jouw investering tot die tijd gedeeltelijk of zelfs helemaal terug.

Koop je in 2027 of later zonnepanelen? Dan kan de terugverdientijd langer zijn. Dit hangt namelijk af van de prijs van de zonnepanelen en elektriciteit. Maar ook hoeveel zelf opgewekte elektriciteit je gebruikt.

Ondanks dat de salderingsregeling stopt, zijn zonnepanelen een goede investering. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en verdienen zich ruim binnen die tijd terug. Zowel voor als na het beëindigen van de salderingsregeling.

Man shows his family the solar panels on the plot near the house during a warm day. Young woman with a kid and a man in the sun rays look at the solar panels.
zonne_energie_oost (9)

Overwegingen voor Investeringen

null

Zonnepanelen

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een interessante investering, vooral vanwege de dalende kosten van de panelen zelf en de stijgende energieprijzen. Ook na de afbouw van de saldering kun je nog steeds besparen op je energierekening door direct gebruik van de opgewekte stroom.

null

Airco

De investering in een airconditioningssysteem kan comfort in huis aanzienlijk verbeteren, vooral tijdens warme zomermaanden. Een energiezuinige airco kan in combinatie met zonnepanelen extra voordelig zijn, omdat de hoogste opbrengst van de panelen samenvalt met de hoogste koelbehoefte.

null

Thuisbatterij

Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds interessanter om een thuisbatterij te overwegen. Een thuisbatterij stelt je in staat om zelfopgewekte energie op te slaan en te gebruiken op momenten dat je het nodig hebt, waardoor je minder afhankelijk wordt van het net.

null

Laadpaal

Voor bezitters van een elektrische auto is een eigen laadpaal thuis een praktische en vaak kostenefficiënte oplossing. Gecombineerd met zonnepanelen kan het opladen van je auto met zonne-energie bijdragen aan een lagere CO2-voetafdruk en betere benutting van opgewekte stroom.

Conclusie over de salderingsregeling

Hoewel de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven investeringen in zonne-energie en aanverwante technologieën zoals thuisbatterijen, energiezuinige airco’s en laadpalen aantrekkelijk. Deze technologieën bieden niet alleen een vermindering van de energierekening, maar dragen ook bij aan een duurzamer energiegebruik en een verhoogde energieonafhankelijkheid.

Ons Energie Management Systeem

Door deze onderdelen in een EMS te integreren, kunnen huishoudens niet alleen hun energieverbruik optimaliseren en kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamer milieu. Een Energie Management Systeem (EMS) kan verschillende componenten bevatten die bijdragen aan een efficiënter en duurzamer energieverbruik. Hieronder volgen de meerwaardes voor elk onderdeel.
null

Zonnepanelen

null

Thuisbatterij

null

Laadpalen